Teslim Alma Ofisi
Alış Tarihi
{{fromDayNumber}}
{{fromDayName}} {{fromMonthName}}
Saat Aralığı
İade Etme Ofisi
İade Tarihi
{{toDayNumber}}
{{toDayName}} {{toMonthName}}
Saat Aralığı
Avis araç kiralama maceranız burada başlıyor!

Avis uygulaması ile yolculuğunu hızlıca planla! Türkiye'nin 58 noktasında şehir ofisleri, 34 noktasında havalimani ofisleri ve Avis Yanında ofisleri ile parmaklarının ucunda..

App Store
yeraltı mağaraları

Yeraltı Şehirlerini Keşfetmeye Hazırlanın

Yeryüzündeki doğal afetlerden kaçınmak için inşa edilen sığınaklar, düşman saldırısından korunmak amacıyla yapılan yeraltı şehirleri ve kutsal amaçlar için kullanılan yapılar adeta bizlere gizemli bir dünyanın kapılarını aralıyor. Türkiye'de Kapadokya'dan Kars'a, Kayseri’den Yozgat’a kadar birçok yeraltı şehri keşfedilmeyi bekliyor. Bu şehirlerin tarih boyunca insanların hayatta kalma mücadeleleri sırasında inşa edildiği ve birçok farklı amaç için kullanıldığı biliniyor. Şimdi sizlerle bu esrarengiz yapıları keşfetme yolculuğuna çıkalım!

Nevşehir, Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir'e yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Kaymaklı Yeraltı Şehri, tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip. Tüf kayalarının oyularak oluşturulduğu bu şehrin inşaatının Hititler döneminde başladığı biliniyor. Şehrin derinliği 40 metre olup, 8 kattan oluşuyor. Günümüzde yalnızca ilk dört katı ziyarete açık olan Kaymaklı Yeraltı Şehri, yıllık ortalama 700 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Tarih boyunca pek çok amaç için kullanılan bu yeraltı şehri aynı zamanda birçok donanıma sahip. Dar koridorlarla birbirine bağlanan çok sayıda oda, salon, su kuyusu, havalandırma sistemi, ahır, mutfak, şarap mahzeni ve kilisenin yer aldığı Kaymaklı Yeraltı Şehri, insanlık tarihinin yaratıcılığı ve inovasyonuna da ışık tutuyor.

Nevşehir, Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir'e yalnızca 30 kilometre uzaklıkta bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri, tarihi MÖ 8. yüzyıla kadar uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Derinkuyu, tam 18 kattan oluşuyor. Havalandırma şaftları, kuyular, mutfaklar, okullar, yağ depoları, hamamlar, şaraphane şehirde yer alan ve keşfedilen bölümlerden birkaçı. Adeta bağımsız bir şehir gibi karşımıza çıkan Derinkuyu, saldırı riskine karşı tasarlanmış ve her girişi, tek yönlü yuvarlak taş kapılarla kapatılacak şekilde planlanmış. Derinkuyu’nun da tıpkı diğer yeraltı şehirleri gibi tarih boyunca pek çok amaç için kullanıldığı yapılan araştırmalar ile ortaya çıkarılmıştır.

Bayburt, Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt sınırları içerisinde bulunan Aydıntepe Yeraltı Şehri, tesadüfi bir inşaat çalışması sonucunda 1996 yılında keşfedilmiştir. Şehrin kullanım amacı tam olarak bilinmemekle birlikte sığınak, zindan veya sert iklim şartlarından korunmak için inşa edildiği düşünülmektedir. Kayaların oyulmasıyla yapılan yeraltı şehrinde başka hiçbir yapı malzemesi kullanılmamış. Yerin 5 metre altında bulunan bu şehrin, 2 metre yüksekliğinde 20 odası bulunuyor.

Yozgat, Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri

Yozgat şehir merkezine sadece üç kilometre uzaklıkta, tarihi Bizans döneminden kalma izler taşıyan Çeşka Kalesi, ziyaretçilerine benzersiz bir deneyim sunuyor. Üç farklı giriş kapısı ile dikkat çeken bu kalede nişler, birbirine bağlanan odalar ve büyüklü küçüklü kaya mezarları göz kamaştırıcı bir manzara sunuyor. Çeşka Kalesi Yeraltı Şehri’ni gezerken zamanın izlerini takip edebilir, tarihin mistik havasını hissedebilirsiniz.

Kars, Ani Mağaraları

Ani Mağaraları, Türkiye-Ermenistan sınırının yanında, Kars'ın Ocaklı köyü yakınlarında yer alan Ani Antik Kenti sınırlarında bulunuyor. Bu antik kent, Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde yer alan önemli eserlerden bir tanesi. Mağaraların bulunduğu bölgede gezinirken, antik kentin 823 yapı ve mağarasını keşfedebilirsiniz. Aralarında mezar, depo ve evler de bulunan bu mağaralar, Bostan Deresi'nin iki yakasında bulunan tüf kayalıklara oyularak inşa edilmiş ve yıllar boyunca birçok çeşitli amaçla kullanılmış.

Çankırı, Hüyük Yeraltı Şehri

Hüyük Köyü'nde bulunan yeraltı şehri, MS 3- 5. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen ve 2005 yılında resmi olarak tescil eden benzersiz bir alan. Çankırı’nın Orta ilçesine yalnızca 11 km mesafede konumlanan bu yapı, küçük bir kilise, keşiş odaları, sarnıç ve diğer bölümlerden oluşuyor. Tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan bu yeraltı şehri, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

Eğer siz de tarihin gizemli dünyasını keşfetmek ve bu eşsiz yeraltı şehirlerini ziyaret etmek istiyorsanız, hazırlıklarınızı yapın ve yola koyulun! Avis’in bu bölgelerde bulunan Kars, Ankara, Kayseri ve Trabzon araç kiralama ofisleri seçeneklerinden size en uygun aracı tercih edebilir, dilediğiniz lokasyonu gönlünüzce keşfedebilirsiniz.