Adana Gezilecek Yerler
Adana'ya Yola Çık
Adana’da Bir Gün
Kebap, şırdan, ciğer ve bici bici… Adana dendiğinde akla hep yemek geliyor. Ancak şehir lezzetli yemeklerinden çok daha fazlasını vadediyor. Adana’yı layığıyla gezebilmek için araba kiralamak yapmanız gereken ilk şey. Araç kiralama işlemi için Avis Adana araç kiralama ofisi telefon numarası veya web sitesi üzerinden kolayca rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Adana araç kiralama işlemini yaptıktan sonra size yola koyulmak ve Adana’nın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarmak kalıyor. Peki, Adana’da ne yenir? Adana’da nerede yemek yenir? Adana’nın tarihi yerleri nereler? Bu soruları Adanalılara sorduk, işte aldığımız cevaplarla sizlere keyifli bir gezi rehberi hazırladık!
Adana’da Kahvaltı
Adana’da güne başlıyorsanız sürprizlere hazır olmalısınız, çünkü Adana’da kahvaltı demek, ciğer ve şalgam demek. Adanalılar günlük lezzet maratonlarının açılışını, başka şehirlerde öğle ya da akşam yenen ciğerle yapıyorlar. Kahvaltıda ciğerin ağır geleceğini düşünüyorsanız bir başka Adana klasiği olan muzlu süt ve tost ikilisini de deneyebilirsiniz.
Adana’nın Tarihi Yerleri
Adana araç kiralama işlemiyle ne kadar doğru bir karar verdiğinizi gezilecek yerlerin arasındaki mesafeleri gördükçe daha iyi anlayacaksınız. Adanalıların kahvaltıdan sonra görmenizi önerdiği ilk yer, yaklaşık 50 km uzaklıktaki Yılankale. Ceyhan Ovası’na hâkim bir tepede bulunan kaleye Adanalılar Şahmeran Kalesi de diyor. Kaleye bu adın Evliya Çelebi tarafından Şahmeran efsanesi nedeniyle verildiği söyleniyor. 12. yüzyılda Kilikya Ermeni Kralı I. Levon’un yaptırdığı kale, Haçlı Seferleri’nde stratejik öneme sahipti. Arkeologlar, yapının ince düşünülmüş detayları nedeniyle dönemin çok ilerisinde olduğunu söylüyorlar. İçinde bir şapelin de bulunduğu kalede Ermenilere ve Bizanslılara ait çok sayıda yazıt ve kalıntı görülebilir.
Yılankale’nin ardından 25 km uzaklıktaki Sirkeli Höyük’ü görmek de ilginç olabilir. Hitit kralı Muwatalli’nin (MÖ 1306 - 1282), uzun etekli bir kaftanla resmedildiği kaya kabartması höyüğün en etkileyici parçası. Tarihte bilinen en eski Hitit kralına ait kaya kabartması olduğu düşünülen Muwatalli Rölfeyi, Sirkeli Köyü’nde yer alan ve Ceyhan Nehri’ne bakan bir kayanın üzerinde bulunuyor.
Lezzetli Bir Mola
Yılankale ve Sirkeli Köyü’ndeki tarih yolculuğunuzun ardından günün ikinci lezzet molasına hazırsınız. Çok acıktıysanız Sirkeli Köyü’ne yaklaşık 7 km uzaklıktaki Ceyhan’da mola verebilirsiniz. Adana’ya dönecekseniz yemeğinizi şehrin meşhur kebapçılarında yemenizi öneriyoruz. Gurmelerin övgüyle bahsettiği restoranlarda harika kebaplar sizleri bekliyor. Öğle yemeğinde tercihinizi şırdan veya mumbar dolmasından yana da kullanabilirsiniz.
Keşfe Devam
Modern İslam mimarisinin görkemli örneklerinden biri olan Sabancı Merkez Cami, şehir merkezindeki ilk durağınız olmalı. Sultanahmet Camii'nden ilham alınarak tasarlanan altı minareli cami, Ortadoğu’daki en büyük dini yapılarından biri.
Adanalılar 19. yüzyılda inşa edilen Aziz Pavlus Kilisesi’ne Bebekli Kilise diyorlar. Bunun nedeni kilisenin çatısındaki 2,5 metrelik Meryem Ana heykelini bebeğe benzetmeleri. Günümüzde Katolik ve Protestan cemaatlerinin birlikte kullandığı kiliseyi Ermeniler inşa etmiş. Bu eşsiz yapı, Adana’nın çok kültürlü kimliğinin önemli parçalarından biri.
Kiliseyi gördükten sonra şehrin sembol yapılarından biri olan Taş Köprü’ye gidebilirsiniz. Hititlere ait tarihî köprü, Romalılar tarafından taşla yeniden inşa edilmiş. Adanalılara göre Seyhan üzerinde yer alan bu köprüye çıkıp nehri seyretmezseniz, şehri tam anlamıyla gezmiş sayılmazsınız.
Akşam Keyfi
Adana’nın gezilecek yerleri de lezzet durakları da sonsuz. Sizlere eşsiz lezzetler sunan bu şehri gezerken her lezzet durağını ve şehrin zengin mutfağın tamamını deneyimlemek oldukça zor. Şehir mutfağı öylesine zengin ki her şeyin tadına bakmak neredeyse olanaksız. Akşam yemeği için önerilerini sorduğumuz Adanalıların seçim yapmakta zorlandıklarını belirtelim. Adana kebabı öne çıkan öneri olsa da ciğer, kabak çintmesi, kırkkat, analı kızlı, vardabit paçası, içli köfte, fellah köftesi, kaz başı, fıstık köftesi, işkembe dolması deneyebileceğiniz diğer meşhur Adana lezzetleri arasında yer alıyor. Akşam yemeğinin üstüne bici bici ile tatlı bir kapanış yapmayı da unutmamak gerekiyor.
Adana’da Gece Hayatı
Adana gece hayatının kalbi Ziyapaşa Bulvarı’nda atıyor. Akşam yemeğinin ardından günü bitirmek istemeyenlerin gitmesi gereken adres burası. Barlar, kafeler ve gece kulüplerinin sıralandığı Ziyapaşa’da her beğeniye uygun mekân bulmak mümkün.
Adana Oto Kiralama
Avis Adana rent a car ofisinden araç kiralamak şehri daha kolay ve hızlı bir şekilde keşfetmenizi sağlayacak. Adana oto kiralama işlemi için rezervasyonunuzu telefon numaramız veya internet sitemiz üzerinden kolayca yapabilirsiniz.
Avis Araç Kiralama Adana
Adres: Adana Şakirpaşa Havalimanı İç Hatlar Terminali Adana
Telefon: (0322) 435 0476
www.avis.com.tr
Adresler
Ciğerci Mahmut: Reşatbey Mah. Ordu Cad. 36/A Seyhan
Birbiçer: Bakımyurdu Cad. Seyhan
Şalgamcı Hacı Ahmet: Tepebağ Abidinpaşa Cad. Seyhan Adana
Kazım Büfe Cemalpaşa: Toros Cad. No:32 Seyhan Adana
Yüzevler Kebap: Ziyapaşa Bulvarı Yüzevler Apt. Zemin Kat. No: 25/A Seyhan Adana
Koço Ocakbaşı: Reşatbey Mah. Türkkuşu Cad. 13/A Seyhan
Yeşil Kapı: Reşatbey Mah. Ordu Cad. Adana
Kebapçı Mesut: Yeşilyuva Mah. 32023. Sok. Seyhan Adana
Toros Paça Salonu: Kuruköprü Mahallesi İnönü Cad. No: 111/C Seyhan
Bulvar: Döşeme Mahallesi Mücahitler Bulvarı No: 77/B Seyhan Adana
Tarihi Gar Kahvesi: Mahfesığmaz Turgut Özal Bulvarı 123/B Çukurova
Sabancı Merkez Camisi: Reşatbey Mah. Seyhan Adana
Taş Köprü: Sinanpaşa Mah. Yüreğir Adana
Bebekli Kilise: Tepebağ Mah. Çakmak Cad. 27046. Sok. Seyhan
Yılankale: Adana Ceyhan E-5 Karayolu Ceyhan Adana
Sirkeli Höyüğü: Sirkeli Köy Ceyhan Adana
Şehir Kulübü Restoran: Türlübaş Mah. No:2 Ceyhan Adana
Tatlıcı Gönül Kardeşler: Tepebağ Mahallesi, Çakmak Caddesi Nalbant Halil Sok. Seyhan Adana
Taş Köprü Meyhanesi: Karabucak İşmerkezi Zemin Kat Seyhan Adana